perjantai 18. joulukuuta 2009

Grissinit

Glorian ruoka&viini -lehdestä (7/2009) nappasin ohjeen näihin maittaviin pikkusuolaisiin.
Ihan kaikkia ainesosia ei löytynyt omasta opiskelijaruokavarastosta, joten sovelluskykyä vaadittiin ;) Suluissa itse käyttämäni ainekset.




Grissinit eli italialaiset leipätikut

5 dl maitoa (vettä)
1/4 pkt hiivaa
n. 12 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
1 dl basilikaa hienonnettuna (kuivattua timjamia)
100 g parmesaanijuustoa raasteena (juusto oli jotakin pastajuustoa)
(3 valkosipulinkynttä)

Lisäksi

½ dl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa (en käyttänyt)
parmesaanijuustoa raasteena

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Sekoita joukkoon suurin osa vehnäjauhoista (n. 10 dl) ja alusta taikina huolella hyvän sitkon aikaansaamiseksi.
3. Lisää suola ja oliiviöljy, sekä basilika ja 3/4 raastetusta parmesaanista ja jatka vaivaamista. Jos laitat taikinaan valkosipulia, lisää myös se tässä vaiheessa.
4. Peitä taikina leivinliinalla ja anna kohota noin tunnin verran.
5. Paina taikina kokoon ja jaa se 4 osaan. Kauli kukin taikinapala 15x25 cm:n kokoiseksi levyksi ja leikkaa pituussuunnassa 8 suikaleeksi. Pyörittele/rullaa suikaleet uunipellin pituisiksi tangoiksi ja asettele leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna kohota vielä puolisen tuntia.
6. Voitele kohonneet grissinit oliiviöljyllä ja ripottele pinnalle parmesaaniraastetta sekä suolaa.
7. Paista + 225 asteesa 15-20 minuuttia, 2 peltiä kerrallaan, kunnes tikut saavat hieman väriä. Jos uunisi ei ole kiertoilmauuni, vaihda peltien paikat paistoajan puolessa välissä. Parhaillaan nämä naposteltavat ovat tuoreina.

lauantai 12. joulukuuta 2009

Krokaani


Talvinen krokaani, joka tehdään mantelimassasta, valkuaisesta ja sokerista. Ruusut tein marsipaanista ja lumihiutaleet pikeeristä. Rauhallista joulunodotusta kaikille!

sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Suklaamacaronit

Jälleen koulussa tehtyä. Kotona leipominen on jäänyt aika vähiin ajan ja syöjien puutteessa, mutta toivottavasti joulunaikaan saa asiaa korjattua :)



Suklaamacaron

185 g tomusokeria
185 g mantelijauhoja

30 g kaakaojauhetta

2 x 75 g valkuaista

200 g (siro)sokeria

pari tippaa punaista elintarvikeväriä


1. Sekoita keskenään siivilöity tomusokeri, mantelijauhot ja kaakaojauhe.
2. Vatkaa 75 g valkuaista (huoneenlämpöistä) kevyesti vaahdoksi ja lisää joukkoon sokeri. Vatkaa niin, että massaan muodostuu huippuja. Lisää punainen väriaine ja sekoita se tasaiseksi.
3. Lisää tomusokeri-manteliseokseen toinen 75 g valkuaista(ei vaahdotettuna). Yhdistä kaksi seosta keskenään varovasti nuolijalla sekoittaen.




4. Pursota massasta leivinpaperille tai silikonialustalle pyöreitä n.2 € kolikon kokoisia leivoksia. (Käytin 8 mm pyöreää tyllaa)
5. Anna macaronien olla uunin lämpiämisen ajan pellillä huoneenlämmössä, jotta niihin muodostuu pieni kuori pintaan.
6. Paista 170 asteessa noin 10-12 minuuttia.
7. Anna macaronien jäähtyä ja täytä ne mieleiselläsi täytteellä, esimerkiksi valmiilla suklaatäytteellä tai hilloilla.

Ohje on peräisin ranskankielisestä kirjasta, joka on täynnä macaron -reseptejä. Lisään kirjan nimen, kunhan saan sen selville..


Tein macaroneja myös valmiista jauheesta, johon lisätään vain vesi ja väriaine. Helppoa ja nopeaa, mutta maku ei ollut ihan samaa luokkaa, kuin alusta asti itse tehdyissä. Tosin onnistuminen sitäkin varmempaa ;) Tässä sitruuna- ja vadelmamacaroneja.