perjantai 26. syyskuuta 2008

Todella hyvä omenapiirakka

Jos aiot paistaa omenapiirakkaa, kokeile tätä! Tajuttoman hyvää! Reseptin löysin internetin keskustelupalstalta. Siellä piirakkaa ei ole suotta hyväksi kehuttu.



Pohja

150 g voita
1 dl sokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte

1 purkki maitorahkaa
2 dl kuohukermaa (ei vatkattuna)
1 dl sokeria
2 omenaa raasteena

1. Nypi voi ja sokeri keskenään ja lisää sekaan keskenään sekoitetut jauhot. Sekoita massaa, kunnes aineet ovat kunnolla sekaisin.
2. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
3. Sekoita rahka, kerma ja sokeri keskenään tasaiseksi. Kaada seos pohjan päälle.
4. Raasta omenat ja ripottele raaste täytteen päälle. Sirottele pinnalle vielä kanelia ja sokeria.
5. Paista piirakkaa +175 asteessa noin 40 minuuttia. Anna piirakan (edes) hieman jäähtyä ja NAUTI. Lisäkkeeksi sopii mainiosti vaniljakastike tai -jäätelö.


sunnuntai 21. syyskuuta 2008

Puolukkakakku


Eilen juhlistimme päivää viettämällä tupaantuliaisia ja yhteisiä syntymäpäiviä. Tämän puolukkakakun tein Maku -lehden ohjeella juhliimme. Tosin muutin ohjetta niin, että sain pohjasta suklaisen ja päälle tein kiilteen kuningatarsoseesta, sillä olin mehun kanssa liian hätäinen ja se imeytyi hieman kakun ylempään kerrokseen. Kakku oli ihanan syksyinen ja makoisa :)
Laitan tähän ohjeen, jolla tein tämän kakun:

Pohja

2 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta

Puolukkatäyte

5 liivatelehteä
2 dl puolukkasurvosta
1 ½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
250 g maitorahkaa
tilkka puolukkamehua
250 g Flora vispiä

Vaniljatäyte

3 liivatelehteä
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (Valio 9 %)

Kiille

2 dl kuningatarsosetta
2 liivatelehteä
tilkka vettä

1. Vatkaa pohjan munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja kaakaojauhe. Kaada taikina voideltuun 24 cm irtopohjavuokaan ja paista pohjaa +175 asteessa 15-20 minuuttia. Kumoa pohja jäähtymään ja pese vuoka.

2. Tee puolukkatäyte: Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin 10 minuutin ajaksi. Sekoita puolukkasurvoksen joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja rahka. Vaahdota kerma. Kuumenna tilkka puolukkamehua ja liuota liivatteet sen joukkoon. Lisää liivate-mehu ohuena nauhana koko ajan sekoittaen puolukka-rahkaseoksen joukkoon. Lisää lopuksi kermavaahto varovasti täytteeseen.

3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja aseta kakkupohja alimmaiseksi. Kaada puolukkatäyte pohjan päälle ja tasoita pinta.

4. Tee vaniljatäyte: Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin 10 minuutin ajaksi. Vaahdota vaniljakastike. Kuumenna pieni tilkka vettä esimerkiksi mikrossa tai kattilassa ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivate-vesiseos ohuena nauhana vaniljavaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte puolukkatäytteen päälle vuokaan.

5. Anna vaniljatäytteen hyytyä kunnolla jääkaapissa tässä välissä! Tee viimeisenä kiille päälle: Laita liivatelehden jälleen pehmenemään kylmään veteen, kuumenna kattilassa tilkka vettä ja liuota liivatteet siihen. Lisää sekaan vielä kuningatarsose, sekoita tasaiseksi, anna jäähtyä hieman ja kaada kiille kakun pinnalle. Tasoita tarvittaessa vielä lastalla. Laita kakku kylmään hyytymään vähintään 4 tunniksi, mielellään yön yli.

6. Koristele halutessasi vielä vaikkapa tomusokerissa kieritetyillä puolukoilla.


sunnuntai 14. syyskuuta 2008

Hääkakku



Veljeni meni naimisiin lauantaina; tein hääparille nämä marsipaanikakut, joiden välissä oli valkosuklaamoussea ja lakkahilloa. Syksyistä ja hyvää :) Kakun värisävyt valitsin myös syksy -teeman mukaisiksi. Täytyy mainita myös, että pikkuveljeni suunnitteli koristeen kakun päälle. Sydämet ja kolmiot kuvaavat parin etunimien ensimmäisiä kirjaimia. Kiitos rakuuna JS taas suunnittelupestin hoitamisesta ;) Onnittelut vielä M & V-P!






tiistai 9. syyskuuta 2008

Shakkiruud..sut



Ruusu jos toinenkin.
(taas:)

sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Mustikkapiilot

Vietin eilen synttäreitäni ja leivoin tällaisia mustikkapiiloja Kyökkipiika Katin ohjeen innoittamana. Ohje on eri, mutta idea aika lailla sama!




Taikina

125 g margariinia tai voita
1 ½ dl sokeria

1 muna

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria


Sisälle

n. ½ l mustikoita
2 rkl perunajauhoja
½ dl sokeria


1. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää sekaan muna, sitten keskenään sekoitetut jauhot ja vaniljasokeri.
3. Anna taikinan olla jääkaapissa n. ½ tuntia.
4. Voitele pinet paistovuoat (tai esimerkiksi muffinpelti) ja painele taikinaa niiden pohjalle ja sivuille.
5. Sekoita keskenään täytteen ainekset ja täytä kipot seoksella.
6. Leikkaa taikinasta päälle pyöreä kansi esimerkiksi lasin avulla.
7. Paista + 175 asteessa noin 20 minuuttia. Anna hieman jäähtyä ja tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kera!


tiistai 2. syyskuuta 2008

Pullaa (tulee kohta korvista) ja ruusuja

Hei vain! Päivät vierähtää lähes huomaamatta. Koulussa on pullaa väännetty kerta jos toinenkin, mutta piti sitä vielä kotonakin testata miten yleiskoneelta onnistuu taikinan teko; ja eihän se oikein siltä luonnistu. Myös tekijässä on syytä näiden pullien ulkonäön suhteen. Mikä siinä on kun pullista tulee aina liian isoja. Ja miksi joka kerta tekee saman virheen, eikö voi kerrasta oppia.





Kokeilin siis tekniikkaa "laita kaikki ohjeen ainekset kerralla kulhoon ja sekoita". Onnettoman pienellä koukulla taikinaa saa vatkata todella kauan ja silti saa vielä kädellä auttaa. Ihan ok makuista taikinasta tuli ja se kohosi normaalisti, mutta taidan tyytyä tästä lähtien tekemään taikinan käsin alusta loppuun. Täytteeksi laitoin sitruunarahkaa+muna ja pursotin keskelle aprikoosimarmeladia. (Syy pullan paistamiseen oli todellisuudessa juuri tämä marmeladi, joka piti saada pois jääkaapista tilaa viemästä:)

Muutakin olen saanut aikaiseksi: marsipaaniruusuja urakalla tulevaan hääkakkuun!